onsdag 15 januari 2014

Några år senare..

Några rader till minnesbanken, minnet av goda viner, god mat och ännu godare vänner. Minnet av tidens tand, tillfälligheter och ett inte försumbart utrymme i hjärtat till baracker. Minnet av kärlek, humor, sorg och ett litet önskemål av delgivelse. Med andra ord inte minnen alls utan ett levande bevis och resultat av fem vänners kväll vars enda uppkomst och skuld är ett sammanflätat öde och några gemenskapens år, där 1981 var lite mer i fokus denna kväll. Denna gång besparas ni en kavalkad av bilder, för det finns inte tusen bilder som kan återge ett ögonblick denna kväll.

Håll till godo:
  • Kaffe, bryggt med Hario och dopp. 
  • Larssons potatischips, löjrom från kalix och vispad syrad grädde med en skvätt citron.
    Henriot Souverain Brut N.V. Magnum
  • Gratinerade ostron,
    Henriot Souverain Brut N.V Magnum och Roederer Brut Prenimer N.V.
  • Matlagningsvin, lite i mat och mer i strupe
    Roagna Langhe Bianco 2009 och Nikolaihof Riesling Steinriesler 1999
  • Trattkantarellrisotto, smörstekta kantareller och lammkorvskrisp från Diléns.
    Cordero di Montezemolo Barolo Monfalletto 1981 och Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy Barbaresco Martinenga 1981
  • Hushållsost 3 år, hushållsost 1 år, gräddost 3 år, mer lokalstoppad korv, Taralli, Aceto Balsamico, Intini Olivolja, Körsbärsmarmelad, fikonmarmelad och lite annat som skafferiet kunde uppbringa.
    Marqués de Cáceres Rioja Gran Reserva 1981 och Faustino Rioja Gran Reserva I 1981
  • Äppelmandelkaka
    Moulin Touchais Coteaux du Layon 1981
  • Chokladkaka med chokladfudgetopping och pinjenötter
    Caol Ila 1981 och Armagnac Ténarèze 1980
  • Dagenefterpizza, recept hittas här.
Tills nästa gång. Stort tack alla inblandade, svår längtan till nästa gång...

5 kommentarer:

  1. Ser gott och intressant ut! Och hur var vinerna från detta klena år då...? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från ett något suddigt minne :) Alla var friska, italienarna var aningen klena, bättre doft än smak, dock rena och eleganta utan för mycket undervegetation. Spanjorerna glänste desto mer, Markisen var helt utan trötthetstecken, riktigt tjusigt sirligt elegant. Håller fortfarande Montecillo SP 81 som den bästa, hittills, jag smakat från detta klena år. Ja just, Moulin T var riktigt bra, inga trötthetstecken och ytterst balanserat, kanske inte den bästa intensiteten och komplexiteten.

      En sak är säker dock, jag fick absolut blodad tand när det kommer till äldre italienare, men det behöver jag kanske inte säga till dig ;). Dessutom var alla vinerna mer eller mindre friska, vilket i sig måste betecknas som en bedrift.

      Radera
    2. Du är på en "slippery slope" om du börjat gilla viner med ålder....:-) Jag vet...

      Radera